Cum îngrijești bijuteriile cu pietre semiprețioase: ghid complet
Spre deosebire de haine care au o durată limitată de viață, o bijuterie de calitate vă va sta alături pentru totdeauna. De aceea e extrem de important să întoarceți aceeași grijă și loialitate piesei pline de dragoste: aveți grijă de accesoriile dvs și ele vă vor răsplăti cu o strălucire permanentă.
Azi vorbim despre pietrele semipreţioase, care au nevoie de aceeași atenție precum cele prețioase, ba chiar de mai multă grijă uneori, dat fiind faptul că nu au aceeași duritate și rezistență. Descoperiți mai jos ghidul lor complet de îngrijire!
Trucuri de îngrijire a pietrelor semiprețioase
Fie că aveți un colier de perle moștenit de la bunica sau un inel cu onix pe care îl adorați, bijuteriile cu pietre semiprețioase ar trebui îngrijite cu devotament. Vă spunem mai jos care sunt aspectele la care ar trebui să fiți atentă.
Manevrați cu grijă pietrele semiprețioase. Evitați să depuneți presiune asupra pietrei și nu apucați niciodată bijuteria de ornamentul său, ci de montură. Nu aruncați nepăsătoare inelul atunci când îl dați jos de la mână și nici nu împingeți obosită brățara pe masa de toaletă pentru că nu mai aveți chef să o puneți în suport. O bijuterie superbă precum Inelul din argint cu piatra lunii merită mai multă considerație de atât!
Protejați pietrele semiprețioase cu responsabilitate. Atunci când vine vorba despre purtarea bijuteriilor cu pietre semiprețioase, regula este următoarea: sunt ultimele pe care le veți adăuga look-ului dvs și primele care vor fi date jos. Astfel țineți bijuteriile la distanță de potențiale substanțe iritante precum parfumul, fixativul sau produsele de machiaj și îngrijire a părului, care pot compromite metalele sau pietrele.
De asemenea, nu purtați bijuteriile cu pietre semiprețioase la sală, atunci când grădinăriți, când spălați vasele sau când desfăşuraţi orice alte activități care presupun efort sau posibilitatea de a lovi piatra sau de a o zgâria.
Cunoașteți-vă bijuteria ca pe dvs însevă! E recomandat ca atunci când purtați cu drag o anumită bijuterie să depuneți și efortul de a o cunoaște. Este valabil atât cu privire la pietrele semipreţioase, dar și în ceea ce privește metalul lor. Simplul gest de a vă informa cu privire la curățarea, depozitarea sau necesitatea de verificări periodice va prelungi durata de viață a bijuteriei.
Cum să curățați pietrele semiprețioase
Există nenumărate trucuri de curățare a pietrelor semiprețioase acasă, dar sfatul nostru este să nu apelați la bicarbonat de sodiu sau la alte remedii naturiste fără a avea mai întâi acordul unui specialist. De asemenea, țineți cont de faptul că pasta de dinți se poate dovedi extrem de agresivă pentru multe pietre.
Cu toate acestea, curățarea periodică este necesară pentru frumusețea bijuteriei. Mai mult, acest gest va elimina și potențialele chimicale dăunătoare care pot strica iremediabil piesa.
Cel mai bine este să folosiți un detergent sau un săpun foarte delicat pentru a curăța bijuteria. Un sortiment bio e cea mai bună opțiune. Serviți-vă de o periuță de dinți moale și manevrați-o cu blândețe. Clătiți cu apă caldă și apoi tamponați ușor cu o cârpă de bumbac.
Curățarea profesională este de asemenea secretul unor bijuterii cu pietre semiprețioase care vor impresiona mereu cu frumusețea lor.
O dată la 3-6 luni, apelați la un specialist pentru un control. În funcție de duritatea pietrei, puteți rări aceste vizite. Bijutierul va examina piesa și va putea astfel descoperi și remedia la timp eventualele fisuri sau crăpături.
Nu uitați de lustruire. Acest proces va reda pietrei semiprețioase strălucirea și piesa va arăta ca nouă. Nu încercați să desfășurați însă acest ritual acasă, ci apelați la ajutorul unui profesionist.
O piesă atât de frumoasă precum Brățara din argint cu acvamarin merită tratată cu tot respectul din lume!
Cum depozitați bijuteriile cu pietre semiprețioase
Nu e suficient să purtați cu grijă bijuteriile dvs și să le curățați ca la carte, aveți nevoie să le și depozitați în condiții optime.
Păstrați cutia în care ați primit/cumpărat bijuteria. Aceasta este metoda perfectă de a depozita piesa dvs de suflet în cele mai bune condiții. Dacă nu mai aveți ambalajul inițial, puteți apela și la un suport de bijuterii, dar la unul compartimentat, pentru a evita ca piesele să se zgârie sau să se lovească reciproc.
Țineți cont de temperatură, umiditate și lumina soarelui. Unele pietre semiprețioase sunt imediat afectate de lumina soarelui (de exemplu, opalul, deci protejați Colierul din argint cu opal într-un loc întunecat), în timp ce altele vor absorbi umiditatea din atmosferă (este cazul perlelor, deci aveți grijă cu Cerceii din argint cu perle de cultură și mediile mult prea uscate).
Foarte nocive sunt și schimbările bruște de temperatură, care nu sunt pe placul niciuneia dintre pietrele semiprețioase.
Cel mai important sfat? Bucurați-vă de bijuterii!
Nu lăsați grija excesivă să vă țină departe de bijuteriile dvs. Până la urmă, sunt făcute să fie purtate și iubite și „se vor usca” departe de posesorul lor. Nu abandonați constant piesele acasă de teamă să nu fie zgâriate, lovite, alterate: imperfecțiunile nu fac decât să transforme o bijuterie într-una și mai deosebită.
Țineți cont de recomandările noastre și vă veți bucura pentru mai mult timp de bijuteriile dvs cu pietre semiprețioase. Curățați-le, îngrijiți-le și depozitați-le conform instrucțiunilor noastre, dar mai ales iubiți-le și bucurați-vă de fericirea pe care v-o aduc.