Perla, piatra lunii iunie
Dragi Gemeni și Raci ai lunii iunie, cu voi începe vara! Iar perla, cu tot misticismul ei, guvernează luna iunie și ne pune la dispoziție frumusețea și delicatețea ei. Și face asta de mult timp, așa că hai să-i aflăm istoria.
Caracteristicile perlei de cultură
Perlele de cultură sunt realizate aproape în întregime din nacru, adică sidef, care este substanța produsă în interiorul cochiliei acestei moluște. Sideful este compus în principal din cristale de aragonit. Perla este rezultatul unei creșteri anormale cauzate de prezența unui material străin în corpul moluștei, cum ar fi un bob de nisip. Ca reacție la iritația provocată, molusca depozitează treptat straturi de sidef în jurul particulei străine. Pentru această condiție particulară, este tratată separat față de nacrul format în cochilie. Definim 8 forme de bază pentru perle: rotund, semi-rotund, buton, picătură, pară, oval, baroc și înconjurat. Perla perfect rotundă este cea mai rară și cea mai prețioasă. Se estimează că o perlă are o durată de viață de 100 până la 150 de ani, datorită compoziției sale organice.
Istorie, legende și credințe despre perla cultivată
Perlele au fost apreciate de toate popoarele încă din antichitate pentru raritatea, frumusețea și valoarea lor. Nu știm cine a fost primul popor care le-a recoltat pentru utilizare. Dar, pe cât de multe civilizații au fost fascinate de cultivarea perlei, pe atât de multe nu i-au acordat atenție. Acesta este cazul japonezilor, care păstrau doar cochiliile până de curând, sau al populațiilor polineziene care le-au folosit ca simple bile decorative.
Se pare că tradiția purtării perlelor a apărut în India și în alte locuri din Asia, de unde fenicienii le cumpărau pentru a le aduce în Europa. Pandiasii din India de Sud par să fi organizat culegerea perlelor de cultură încă din secolul al VI-lea î.Hr. Au controlat pescuitul de perle de-a lungul coastei de sud a Indiei, Sri Lanka și Golful Mannar și gestionau comerțul cu ele. Istoricul grec Megasthenes discută munca lor și, în special, calitatea perlelor Mannar, cunoscute drept cele mai frumoase din lumea antică. Chinezii au început să exploateze intens perle de cultură în Marea Chinei de Sud la 206 î.H.; Grecii le-au numit Marguerite, dar utilizarea lor a devenit generală numai după războiul persan. În Biblie, în Proverbe, perlele sunt menționate de mai multe ori, indicând faptul că au fost cunoscute de către evrei. În Coran, perlele sunt adesea menționate ca ornamente ale locuitorilor paradisului. În hinduism, cartea de mitologie, Garuda Purana menționează 9 mărgele sacre.
Astăzi, cele mai multe perle sunt cultivate, favorizând creșterea producției și reducând dificultatea, fiind necesară verificarea unei mari cantități de stridii pentru a avea o șansă de a găsi o perlă. În general, procedeul este să se introducă un obiect într-o scoică: ea declanșează reacția protectoare și formează perla. Ele se găsesc în întreaga lume, dar în special în Japonia, China, Thailanda sau Tahiti.
Perle celebre
Huerfana (orfana) a fost una dintre cele mai frumoase piese ale coroanei spaniole. Această mare perlă a fost descoperită în golful din Panama. A aparținut primului guvernator feminin al Cubei, Dona Isabel de Bobadilla, și dispare atunci când palatul a fost distrus de un incendiu din secolul al XVIII-lea.
Marea perlă roz este cea mai mare perlă de abalone descoperită. Această perlă barocă de 470 de carate a fost găsită de Wesley Rankin în California în 1990. În 1991, ea a fost evaluată la 4,7 milioane de dolari.
Peregrina este una dintre cele mai renumite perle. Perla în formă de lacrimă cântărea 55,95 de carate, ceea ce o face să fie cea mai mare din vremea sa. În 1913 a fost curățată și lustruită până la 50,96 carate. A fost descoperită în secolul al XVI-lea de un sclav african din Golful Panama, care a folosit-o pentru a-și cumpăra libertatea. Prin împrejurări care încă nu sunt foarte bine determinate, a fost dobândită de regele Filip al II-lea al Spaniei, care a oferit-o noii regine, Maria de Spania. După coroana spaniolă, ea a trecut pe la Joseph Bonaparte și Regina Margaret, înainte de a fi dobândită de marchizul britanic de la Abercom. În 1969, Peregrina a fost achiziționată de actorul Richard Burton pentru 37.000 de dolari, ca dar pentru soția sa, Elizabeth Taylor. A fost vândută cu 11 milioane de dolari la licitație în 2011 unui colecționar anonim.
Abernathy Pearl sau „Willie’s Little Pearl” este cea mai perfectă perlă de apă dulce găsită vreodată. A fost descoperită în 1967 de un scafandru numit Abernathy într-o midie din Scoția. În ciuda tuturor eforturilor, în Scoția nu s-au găsit niciodată perle de această calitate, doar unele mici care au fost exploatate până la epuizarea speciei.
Perla lui Allah sau Perla din Lao Tzu este cea mai mare perlă descoperită. A fost pescuită în 1934 în Filipine. Scafandrul care a descoperit-o s-a înecat, iar emirul insulei i-a dat comorii numele de Perlă al lui Allah. Aceasta cântărește aproximativ 6,4 kg și are un aspect neregulat. Emirul insulei i-a dat-o lui Wilburn Dowell Cobb în 1939 pentru că l-a salvat pe fiul său. Moștenitorii săi i-au vândut-o bijutierului Peter Hoffman cu 1 milion de franci în 1980. Ea a fost apoi estimată în 2006 la 61.850.000 de dolari.
Perla Hope este cea mai faimoasă și cea mai mare perlă de mare, cu cele 450 de carate ale sale. Nu este perfect rotundă și măsoară mai puțin de 10 cm.
Regina Perlelor este o perlă rotundă de 27,5 carate, care face parte din bijuteriile familiei regale Bourbon. A fost cumpărată în 1669 de către Louis XIV și a rămas în familie până la vânzarea bunurilor de redevență în timpul revoluției franceze din 1791. A fost vândută în acel moment pentru 200 000 de cărți. Apoi dispare din circulație, dar unii susțin că este celebra Pellegrina, aparținând familiei Zosima și fiind expusă la muzeul din Moscova.
Bijuteriile cu perlă sunt de o eleganţă absolută. Purtaţi perle în ocazii deosebite, montate în argint: coliere din argint cu perle, pandantive din argint cu perle, cercei sau inele din argint cu perle şi nu veţi fi niciodată dezamăgită de alegerea făcută.